Het gemeentebestuur van Mol heeft de intentie om – in consensus met alle schoolnetten - een aanmeldingssysteem uit te werken voor alle kleuter- en lagere scholen. Dat heeft de gemeenteraad in de zitting van mei beslist. Vermoedelijk start het systeem vanaf het schooljaar 2017 – 2018.

De komende weken en maanden volgen nog verdere gesprekken met alle onderwijsnetten om tot een gezamenlijk project te komen. Het aanmeldingssysteem moet kampeertoestanden en fysieke wachtrijen aan scholen vermijden.

Net zoals in talrijke steden en gemeenten komt ook in Mol de capaciteit van sommige basisscholen stilaan onder druk te staan. Op dit moment zijn er nog geen acute capaciteitsproblemen. Alle ouders kunnen hun kinderen nog steeds inschrijven in de school van hun keuze. Kamperen of fysieke wachtrijen komen in onze gemeente gelukkig niet voor.

Simulaties voor de toekomst

Wanneer we de simulaties voor de komende jaren onder de loep nemen, dan ontstaan er naar alle waarschijnlijkheid in sommige scholen wel capaciteitsproblemen. Andere scholen zullen nog plaatsen over hebben, waardoor het belangrijk is om de inschrijvingen goed te coördineren. In de scholen met een tekort aan capaciteit neemt de gemiddelde klasgrootte onvermijdelijk verder toe, wat mogelijk de kwaliteit van het onderwijs in het gedrang brengt. Ook geeft dit extra druk op de speelruimte, gebruik van de turnzaal, zwemmen, sanitaire voorzieningen,....

Op dit moment: chronologisch inschrijven

Concreet betekent deze evolutie dat binnen enkele jaren niet elk kind zal kunnen worden ingeschreven in de school van keuze. Op dit moment wordt er nog chronologisch ingeschreven: wie zich eerst aanmeldt, kan zich inschrijven voor een beschikbare plaats. Zonder centraal aanmeldingssysteem leidt dit bij capaciteitsproblemen tot kampeertoestanden, fysieke wachtrijen en extra stress voor de ouders.

Druk op inschrijvingsperiode wegnemen

Een centraal aanmeldingssysteem lost het capaciteitstekort niet op, maar neemt wel de druk op de inschrijvingsperiode weg. Via een centraal aanmeldingssysteem maken ouders hun intentie tot inschrijven kenbaar voor een bepaald schooljaar. In een specifieke volgorde geven ze aan in welke scholen of vestigingsplaatsen ze hun kind(eren) zouden willen inschrijven.

Dit aanmeldingssysteem geeft alle schoolnetten de mogelijkheid om de beschikbare plaatsen beter te verdelen. Daarbij kan het pedagogisch comfort van de leerlingen bewaakt worden.

In samenwerking met alle schoolnetten

Met deze beslissing van de gemeenteraad wil het gemeentebestuur een coördinerende rol op zich nemen voor het uitwerken van een aanmeldingssysteem voor alle basisscholen in onze gemeente. Dit gebeurt in nauw overleg met alle schoolnetten die autonoom beslissen of ze willen participeren.

Pas wanneer alle schoolnetten beslissen om deel te nemen, komt het aanmeldingssysteem er. Het volledige systeem wordt daarbij uitgewerkt op basis van onderlinge consensus. Om te kunnen starten moet er voor de hogere overheid een aanmeldingsdossier worden aangemaakt, wat we kunnen doen na de beslissing van de gemeenteraad en de raden van bestuur.

Meer info: dienst onderwijs, 014 33 09 65, onderwijs@gemeentemol.be